Home Producer Songwriting Gitaar Piano Bas Ukelele Leraar Contact

Leerling Jim over de lessen van Robert Molema




Producer lessen

Het vak 'Produceren' brengt veel disciplines bij elkaar die nodig zijn om het overzicht te bewaren in de complexe bezigheid van het opnemen, schrijven, arrangeren van de muziek die je wilt maken.

Het vak produceren is op te delen in verschillende disciplines. Nu wordt 'het produceren van muziek' vaak gezien als het maken van muziek met de computer. Maar van oudsher is productie, of produceren,  vooral het gehele creatieve proces van het creëeren t/m het uitbrengen van de muziek. Het is goed om de verschillende stappen van het maken van de muziek voor jezelf duidelijk in verschillende disciplines op te delen zodat duidelijk is waaraan je kan werken en verbeteren in je productie. Om een voorbeeld te noemen: als je fiets niet optimaal rijdt zou je kunnen zeggen: 'ik koop een nieuwe fiets', maar als je precies kunt zeggen dat de band lek is kun je die plakken en fiets de fiets weer als een zonnetje. Vaak is het ook zo met muziekproductie: je bent al een tijdje bezig met een productie maar je hebt het gevoel dat je muziek niet lekker loopt maar je vindt het toch de moeite waard om de productie af te maken. Het lukt je niet de vinger op de zere plek te leggen. Maar als je op een gegeven moment hebt geleerd hoe belangrijk de onderliggende ritme-structuur van de zangmelodie is en je merkt dat het niet lekker samen werkt met de drum groove weet je wat je moet 'repareren' om de productie lekker te laten klinken.

De Disciplines van het produceren van muziek.

-Schrijven: de compositie van de muziek is de basis en het uitgangspunt van de productie, zonder een goede compositie wordt het eindproducten zelden helemaal bevredigend. Feilelijk bestaat de compositie uit de melodie (+eventueel tekst) met de akkoorden.
-Arrangeren. Bij het arrangeren van de compositie ga je daadwerkelijk kijken wat welke instument precies gaat spelen: de akkoorden kun je laten spelen door piano of met de gitaar of met een orkest..... De melodie wordt vaak gezongen maar in instrumentale muziek kies je het instrument dat het beste past bij de sfeer van de compositie
-Recording: Het opnemen van de muziek kan ook op verschillende manieren al zal dat bij veel van de leerlingen vooral plaatsvinden via de laptop met een goede geluidskaart en condensator-microfoon. Maar ook daarbij zijn er veel technieken om rekening te houden zoals akoestiek van de ruimte. Er moet voor gezorgd worden dat de situatie perfect is om onbelemmerd de muzikale prestatie van de instrumentalist te waarborgen.
-Mixen: De uiteindelijke opnamen bestaat vaak uit vele tracks in je DAW (Digital Audio Workstation) en zal op een mooie manier moeten worden gemixed om het goed samen te laten klinken door gebruik van goede plug-ins: compressor, limiters, EQ's, reverbs. Daar komt een hoop technisch inzicht bij kijken. Gelukkig is het vandaag de dag allemaal mogelijk ermee om te leren gaan op een laptop met allerlei goed (en minder goede) plug-ins. Wat belangrijk is te weten wat ze doen, hoe ze dat doen en waaom je ze nodig hebt.
 

 


De leraar: Robert Molema
Robert is al zolang als hij muziek leest, schrijft en speelt bezig geweest zijn oren te trainen en zijn (theoretische) kennis te vergroten om muziek te begrijpen en te verbeteren. Toen zijn interesse groeide voor popmuziek (naast zijn klassieke pianolessen) ging hij steeds meer nummers uitzoeken en noteren in noten om het zelf te kunnen spelen op piano en later op de gitaar. Er was nog geen internet waar je snel kon vinden wat de juiste akkoorden waren van een liedje en niet alles was zomaar voorhanden wat hij zelf wilde spelen. Ook begon hij al snel zelf muziek te schrijven en vroeg zich vaak af wat toch die producers zijn die op albums altijd worden genoemd. 

Tijdens en na het conservatorium was hij met regelmaat te vinden in professionele studio's waar hij met zijn eigen band muziek produceerde. Hier leerde hij in de praktijk wat produceren is: een veelzijdig vak waarbij vele disciplines samen komen om, meestal gezamelijk, tot mooie eindresultaten te komen.
 

 


member login
       
© 2007 - 2024 Robert Molema - KvK 30233738 - BTW nr. NL001459777B51
Algemene voorwaarden & Privacy Statement
Muziekles in Bilthoven